Blog

Tejfog gondok- Mi a teendő, ha megsérült?

Divusdent
2023.04.22 10:16
Tejfog gondok- Mi a teendő, ha megsérült?

Minden szülő tudja, hogy a kis örökmozgók esetében, még a legnagyobb odafigyelés mellett is elkerülhetetlenek az apró balesetek. Elég egy apró koccanás a játszótéren és a gyermek máris vérző szájjal és hatalmas könnycseppekkel közelít felénk. Hogy pontosan mi a teendő az első ijedség után, most összefoglaltuk.

A tejfogak szerkezete különbözik a maradókétól: vékonyabb zománcréteghez képest jóval nagyobb az idegkamra. Arról, hogy mennyire fontos a szuvas tejfogak időbeni kezelése már írtunk. Most pedig azokat a dolgokat szedtük össze, amiket érdemes figyelembe venni, ha sérülés érte az apró fogacskákat.

A tejfogak sérülése legtöbbször a felső metszőfogakat érinti és leggyakrabban a második és a harmadik életévben történnek.

Mi a teendő?

Amennyiben a gyermek elveszítette az eszméletét azonnal el kell juttatni a kórház baleseti osztályára. Ha a legkisebb jel is arra utal, hogy sérülés érte a tejfogat, minden esetben érdemes szakemberhez fordulni. Hogyha a fog a teljes gyökerével esett ki, nedves közegbe kell helyezni a periodontális sejtek életképességének megőrzése érdekében. Erre a legalkalmasabb a nyál, de megfelel a langyos tej vagy a víz is.

Fontos tisztázni, hogy:

  • Milyen korú gyermekkel történt a baleset?
  • Melyik fog érintett?
  • Milyen mértékű trauma érte a fogat?

Sok esetben először nincs is látható jele a sérülésnek és csak később észlehető a fogkorona szürkésbarna elszíneződése.

Mire kell még figyelni?

  • A sérült tejfogat nem szabad terhelni, lehetőleg két hétig ne rágjon rajta a gyermek.
  • Ugyanúgy tisztán kell tartani, mint az épp fogakat, ezért a fogmosást nem szabad mellőzni ilyen esetben sem.
  • Amennyiben a gyermek még cumizik, meg kell szüntetni, hogy minél előbb stabilizálódni tudjanak a kimozdult tejfogak.

A Divusdent tapasztalt, barátságos és türelmes csapata segít, hogy gyermeked biztonságban érezze magát a gyermekfogászaton. Régebbi írásunkban ehhez pár tippet is adtunk.

Gyermekfogászattal kapcsolatos cikkekért, árakért kattintson weboldalunkra!