Cirkónium fogpótlás

A legszebb pillanat a fogorvoslásban, amikor egy új pótlást a átadunk a páciensnek. Számos esetben több év kell, hogy megérjen a döntés a pótlás cseréjéhez, vagy az első pótlás elkezdéséhez. További hetek vagy hónapok telhetnek el az első lépéstől a befejezésig, hiszen előfordul, hogy foghúzás, csontpótlás és implantáció is tarkítja a folyamatot.  

Ha az előkészítő kezeléseket befejezzük, az utolsó művelet maga a pótlás készítése. Szerteágazó a pótlások fajtája, de három nagy csoportot különböztetünk meg: rögzített, kivehető és a kettő kombinációja. Hosszasan lehetne ezeket taglalni, de amit a leggyakrabban készítünk az a cirkónium vázas, kerámia leplezéses pótlások.

Kinek ajánljuk a cirkónium fogpótlásokat? 

Röviden megválaszolva a kérdést: mindenkinek, aki nem kíván kompromisszumot kötni a kényelem és a szép megjelenés között. A cirkónium fogpótlások előnyei között említhetjük elsősorban a kiemelkedő esztétikumot és a tartósságot. Mivel ezek a fogpótlások nem tartalmaznak fémet, így megjelenésükben megtévesztésig hasonlítanak a természetes fogakhoz. A fémkerámia technológiával ellentétben idővel nem kell a fémes szegély megjelenésének veszélyétől tartanunk, sem a fogíny szürkés elszíneződésétől. Továbbá rendkívüli keménységgel és kopásállósággal rendelkezik, amely tulajdonságok lehetővé teszik több foghiány együttes pótlását is. Ráadásul kitűnő a biokompatibilitása, így fémallergiás pácienseink számára is tökéletes megoldásként szolgálhatnak. Nem véletlen, hogy a fogorvosok többsége előszeretettel ajánlja ezt a megoldást a betegei számára. Mint minden pótlásra, érdemes úgy gondolni erre a prémium anyagból készült fogpótlásra, mint egy hosszú távú befektetésre. A szép mosoly nem csak a környezetünket nyűgözi majd le, de saját közérzetünkre is pozitív hatással lesz.  És mégis mi másba érdemesebb befektetni, mint saját magunk egészségébe és megjelenésébe?

Előkészítés

Minden fogmű készítését személyes konzultáció és gondos betegvizsgálat előz meg. Az érzéstelenítést követően a készülő fogpótlás méretének és elhelyezhetőségének megfelelő mennyiségű foganyagot veszünk el. Ha cirkónium pótlást készítünk, ez a vastagság egyes helyeken csupán csak 0,4 milliméter, ez védi a fog épségét, segít esztétikusabb formákat kialakítani.  Ezt egy többlépéses, precíz lenyomatvételi eljárás követi. Ezután azonnal felhelyezzük az ideiglenes pótlást, így pácienseinknek nem kell „fog nélkül” távozniuk rendelőnkből.

Technikai fázis

Fogtechnikusaink a minta minden egyes pontját szkennerrel olvassák be és digitálisan tervezik meg a vázat.
A frézközpontban a cirkónium tömbökből a tervezetnek megfelelő fogművet faragják ki 3 mikron pontossággal. A szinter kályhában eltöltött 7-8 óra alatt nyeri el a cirkónium váz a végleges fizikai tulajdonságait, például a nagyfokú keménységét.

A kerámia felhelyezés

A beteg ebben a végső fázisban találkozik először a pótlásával. Együtt választjuk ki az egyéniségéhez leginkább illő fogszínt és fogformákat. A többlépcsős próbákon a szeme előtt kel életre az új mosolya, amiről álmodott és emellett a harapása komfortosabb lesz. Utolsó lépésként nem marad más hátra, minthogy beragasszuk a fogművet és ellássuk pácienseinket a megfelelő instrukciókkal.