Implantátum, fogbeültetés

Fogaink elvesztése komoly traumával jár, és nagyon zavaró lehet esztétikai, rágófunkció, vagy akár hangképzési szempontból is. Az elmúlt évek során a fogászatban az implantáció olyan mindennapi beavatkozássá vált, amelyre korábban nem is gondoltunk volna. Az implantátumok stabilabb, biztosabb lehetőséget nyújtanak a fogpótlások terén, egy szinte fájdalommentes eljárással. Minden praxisban lehetőséget kell nyújtani ennek a kezelésnek a megvalósítására, hiszen használatával számos előnyre lehet szert tenni. Ezáltal kikerülhető az egészséges fogak megbolygatása, vagy egy kevésbé rögzülő kivehető pótlásból stabil, akár fix pótlás is készíthető.

Az implantáció feltétele a kellő mennyiségű és minőségű csont megléte. Tudnunk kell azonban, hogy egy egyszerű foghúzás után is a sebgyógyulás jelentős csontveszteséggel jár. Ezt a folyamatot fokozhatják a fogakon található gyulladások, a helytelenül elvégzett fogeltávolítások. Ilyen esetekben az állcsont csontvesztése kifejezett, az újonnan képződött csont puha és nem egységes szerkezetű. 

Hogyan előzhetjük meg ezt a kedvezőtlen folyamatot? 

Célunk, hogy a lehető legkisebb traumával távolítsuk el a fogakat és minden gyulladásos szöveti elemet. A páciens számára műtéti körülményeket biztosítunk és kiválasztjuk a leginkább megfelelő állcsont-megőrző (alveolus preservatios) eljárást. Több lehetőség is rendelkezésünkre áll: alkalmazhatunk membránt, csontpótló anyagot vagy ezek kombinációjával is elvégezhetjük az irányított szöveti regenerációt. Így visszaállítjuk a csontnak, továbbá a lágyrészeknek is az eredetivel legjobban megegyező kontúrját és szerkezetét. Az így képződő csont minősége és mennyisége kiváló alapokat biztosít az implantátum számára, ami a megfelelő funkciót és esztétikát biztosítja. Ez a fajta fogpótlás jóval nagyobb stabilitást és nagyságrendekkel jobb rágóképességet biztosít. A fogászati implantátum tehát a páciensek életminőségének javítását szolgálja, amely nem csak gyönyörű, hanem tartós eredményt ad, ezáltal megmentheti a többi fogat is.

 

Első lépés 

Az első lépés a konzultáció. Ennek során CT felvételt készítünk a műtéti területről, így információt kaphatunk a csontállomány térbeli kiterjedéséről, mennyiségéről, a fontos anatómia képletek helyzetéről. Ennek tükrében megtervezzük az implantátumok helyét és méretét. A pácienst a műtét menetéről, annak esetleges nehézségeiről teljes körűen tájékoztatjuk. Illik más, akár implantátum nélküli pótlás alternatíváit is felajánlani a betegünknek, hiszen csak így tudja reálisan eldönteni, hogy vállalja-e a műtétet. Rendelőnkből a páciensek nem csak az árajánlattal, de a kezelések egyedi animációjával távoznak.

Ez az alapozás időszaka, mely pácienseknél eltérő időtartamú is lehet. Ez az eset komplikációjától, a csont mennyiségétől és minőségétől függ. Egyszerű esetben, ahol van elegendő csont, egészségesek a meglevő fogak és fogíny, nem kell semmilyen előkészítő kezelés, az árajánlat elfogadását követően már kezdődhet is a műtét. Ilyenkor az implantátum behelyezése előtt csupán fogkőeltávolítás szükséges. Komplikáltabb esetben kevés a csont, így az implantálást megelőzi a befogadó terület restaurálása. Itt számos műtéti típus jöhet szóba, ezek közül a leggyakoribb az arcüreg emelés és csontpótlás. 

Második lépés

Ha elkövetkezik a műtét napja, nemcsak a beteg, de az orvos számára is a legfontosabb az érzéstelenítés. Ezt gyakorlatilag minden esetben sikerül tökéletesen kivitelezni és ezzel egy fesztelenebb, mind a beteg, mind az orvos számára kevésbé megterhelő körülményt teremtünk. A műtétet összetettebbé teszi, ha több implantátumra van szükség, vagy a beteg nem kellő minőségű és mennyiségű csonttal rendelkezik, és így csontpótló használata szükséges. A komplexebb műtét időigényesebb, fokozottan terheli meg a páciens szervezetét.

Harmadik lépés

Csontosodási, gyógyulási periódus. Ez általában 3-6 hónapot vesz igénybe. A páciens műtét után ideiglenes fogpótlást kap.  A beültetett fogimplantátum a műtét után még csak kezdetleges stabilitással rendelkezik, majd később alakul ki a másodlagos stabilitás, amikor a csontsejtek szervesen hozzátapadnak a beültetett titán vagy cirkon csavarhoz. A gyógyulási idő csökkentésével jelentősen növeljük az implantátumok elveszítésének kockázatát, ezért csak nagyon kivételes esetekben ajánlott ettől kevesebbet várni a végleges pótlás elkészítésével, ezáltal az implantátum terhelésével.

Befejező szakasz

A fogínyformázás időszaka. A csontosodás után az implantátumok feltárhatóak a fogíny alatt, és elhelyezhetők az ínyformázó csavarok. A behelyezett felépítménycsavarral együtt lenyomatot veszünk a fogakról (implantátumról), majd a lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol fogtechnikusunk elkészíti az implantátumra tökéletesen illeszkedő felépítményt – a borítókoronát, hidat, körhidat, lemezes fogpótlást.

Utógondozás

Az implantáció nem ér véget a fogpótlás elkészítésével és szájba helyezésével. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A fogászati implantátum beültetést követően javasoljuk a félévenkénti kontrollvizsgálatot. Fogorvosunk ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat, mint például a lerakódott fogkő eltávolítását. Maga az implantátum, és az erre elkészített pótlás rendszeres féléves felülvizsgálata nagyon fontos, hiszen csak így maradhat a meglevő fogakkal egyénértékű élettartamú és funkciójú.