Blog

A szuvas tejfog következményei

Divusdent
2023.04.04 13:08
A szuvas tejfog következményei

Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy milyen tévhitek uralkodnak a gyermekek fogápolásával kapcsolatban. Most pedig a szuvas tejfogak következményeit vettünk górcső alá. Tarts velünk!

Sokan azt gondolják, hogy a tejfogak átmeneti fogak és nem tulajdonítanak kellő jelentőséget nekik. Azonban, ha gyermekünk tejfogának nem található maradó fog párja akkor ez a hipotézis azonnal érvényét veszti. Ebben az esetben például hosszú éveken keresztül is helyettesítheti az adott maradó fogat. Sokan azt sem gondolnák, mekkora hatással van a felnőttkori fogazatra. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a gyermekek szájhigiéniájára, óriási károkat is okozhatunk a felelőtlenséggel.
Lássuk, melyek ezek!
Ha a szuvas tejfogak vegyesen vannak a maradó fogakkal, közvetlenül is érintkeznek egymással, kontakt caries, azaz érintkezésből adódó szuvasodás alakul ki. A szuvas fogak megváltoztatják a száj mikrobiológiai flóráját, ezáltal a szájon belül olyan kórokozók halmozódnak fel, melynek hatására hajlamosabbá válik a beteg a fogszuvasodásra. Így a tejfogak a vegyes fogazati időszakban szinte "átörökítik" a maradókra is a szuvasodást.
A szuvas tejfog a csírák fejlődésére is súlyos hatással van. Mivel a tejfogak gyökerei között találhatóak a maradó fogak, így ezeknek a csíráit is megfertőzheti a gyulladás. Mire az új fog előbújik a nyálkahártya alól, addigra már legyengült, könnyen szuvasodó szerkezete lesz.
A fogszuvasodás miatt korán elveszített tejfogak, a fogváltódást is felborítják. Mivel nem a megfelelő sorrendben váltódnak le a tejfogak, nem lesz elég hely a maradó fogak számára. Ezáltal vagy nem tud kibújni az állcsontból vagy a fogíven kívül, belül helyezkedik el. Ilyenkor fogszabályzó kezelés szükséges.

Figyelmet kell fordítani a gyermekek szájápolására és fogainak egészségére. A rendszeres ellenőrzések és az aktuális kezelések elvégzése ebben az életkorban is elengedhetetlen.

A Divusdent tapasztalt, barátságos és türelmes csapata segít, hogy gyermeked biztonságban érezze magát a gyermekfogászaton. Régebbi írásunkban ehhez pár tippet is adtunk.

Gyermekfogászattal kapcsolatos cikkekért, árakért kattintson weboldalunkra!