Blog

3 + 1 tévhit gyermeked fogairól

Divusdent
2023.03.18 10:56
3 + 1 tévhit gyermeked fogairól

Bár a gyermekfogászat a fogászatnak egy igen hangsúlyos része, sajnos a covid alatti intézkedések katasztrofális helyzetbe hozta a gyermekek fogazatát. A mai felgyorsult világban a fogorvosok és a pedagógusok figyelmeztetése erre a súlyos állapotra nem hat kell erővel.

Sajnos a szülők sem fordítanak kellő figyelmet gyermekeik fogazatára. Így nem szembesülnek azokkal a visszafordíthatatlan folyamatokkal, amik már tényszerűen szerepelnek a gyermekek egészségében. Ez a helyzet a kilenc év alattiakat érinti a legsúlyosabban. Holott ebben a korban alapozzák meg a felnőttkori fogazatot, későbbi szájhigiénés fejlődést és a fogorvoshoz fűződő viszonyt. Plusz a későbbiek során az államkasszára is hatalmas terhet ró, ha a leendő felnőttek fogazata nincs megfelelő állapotban.

  1. tévhit: „ A tejfogakkal nem kell foglalkozni, mert úgyis kiesnek..”

A szülők nagyrésze úgy gondolja, hogy a tejfogakkal nem kell foglalkozni, mert úgyis kiesnek. Ez egy hatalmas nagy tévedés. A tejfog határozza meg a maradó fogak állapotát is. Ha szuvas, annyira megváltoztatja a szájüreg pH- ját, hogy tönkremennek a maradó fogak is. A gyermek, a szuvas tejfogakat hamarabb elveszítheti, emiatt nem megfelelően váltódnak a maradó fogak sem, így később fogszabályzási kezelésre lesz szükség.

  1. tévhit: Önálló fogmosás

Meglepőnek tűnhet, de a gyerekek 10-11 éves korukig nem tudnak helyesen fogat mosni. Napi szinten le kellene ellenőrizni, hogy alaposan megtisztították-e fogazatukat és segíteni, ha nem. A szülők nagy része sajnos nem kíséri figyelemmel gyermeke fogazatát, pedig igen nagy probléma van a kicsik szájhigiéniájával.

  1. tévhit: Tejfogat nem kell kezelni

A szülőknek ellenőrizni kell, hogy szükséges-e fogászati ellátás. Ha úgy ítéli meg, hogy igen, akkor minél előbb fel kell keresni a fogorvost. A szülőknek fontos tudni, hogy 20 db tejfog van. Ha már hátul megjelenik egy hatodikat, akkor az a maradó foga a gyermeknek. Ennek nincs váltópárja. Már 7-8 éves korban előfordul, hogy ezek a leghátsó fogak már kifejezetten szuvasak. Az őrlőfogak védelmére ajánlott a barázdazárás, ami egy fájdalommentes beavatkozás. A tejfogakat is ugyanúgy lehet kezelni, mint a maradókat. Általában ecsetelést szoktunk alkalmazni, hiszen ez konzerválja annyira a fogat, hogy ne okozzon problémát a fogváltódásig.

+ 1

12-13 éves korban is érdemes figyelni, amikor a 7-es fog nő, hiszen a fogkefével nagyon nehéz megközelíteni. Jól hátra kellene nyúlni és alaposan megmosni a felszínét, de ezt sajnos nem szokták rendesen elvégezni.

A Divusdent tapasztalt, barátságos és türelmes csapata segít, hogy gyermeked biztonságban érezze magát a gyermekfogászaton. Régebbi írásunkban ehhez pár tippet is adtunk.

Gyermekfogászattal kapcsolatos cikkekért, árakért kattintson weboldalunkra!