Blog

Így még tuti nem láttad fogaidat!

2023.03.08 10:53
Így még tuti nem láttad fogaidat!

A SEM technológiának hála olyan helyeket is lehetőség van felfedezni, amiket eddig soha. Végre az emberi szájat is meg tudjuk tekinteni közelebbről. Elhoztunk Nektek pár érdekes felvételt.

Fontos tudni, hogy eredetileg ezek nem színes képek. A tudósok utólag színezték ki a felvételeket, hogy bizonyos részletek jobban elkülöníthetők legyenek.

A képen a dentin látható, ami a fog keményszöveteinek az egyike.

 Felépítésében:

 -70 % ásványi anyagot

-20% szerves anyagot

-10% vizet találunk.

Sárgás árnyalatú színe adja meg a fog színét, mivel a zománc áttetsző. Szerkezetében a csontra hasonlít, de nem tartalmaz sejteket. Vastagsága 3–5 mm.

 

Itt a dentinben lévő lyukak láthatóak, ezt járják át az odontoblasztok,a fogbélben található sejtek, melyek a dentin kialakításában vesznek részt. Ez egy állandó folyamatnak tekinthető az élet során.

A zománc 96% ásványi anyag, a maradék része pedig víz és szerves anyag. Áttetsző,a vastagsága peidg a fog különböző részein változik. A zománc szervetlen anyagának 90%-a kalcium-foszfát, főleg hidroxilapatit és fluoroapatit, valamint kisebb mennyiségű karbonátok, szilikátok és fémek. Kollagént nem, de két specifikus fehérjét amelogenint és enamelin tartalmaz. 

A fogkő, a fogfelszínen lévő szennyeződések kristályosodott formája, amit fogmosással nem lehet eltávolítani. Színe először sárgás, majd idővel sötétebb, akár zöldes is lehet, dohányosoknál akár fekete is. A fogkő a plakk képződésével kezdődik, amit ha nem távolítunk el időben, további szennyeződések felhalmozódásához vezet. Egyre vastagabb és keményebb lesz, fogkefével sem lehet eltávolítani. Ez látható a felvételen.

Itt pedig már egy nagyítást láthatunk a plakk felszínén élő baktériummal együtt. Az orsó alakú Fusobacteria baktériumok a plakk részeként savakat termelnek, amelyek károsíthatják a fogzománcot és további fertőzéseket okozhatnak. A plakkban található glikoprotein mátrix a bakteriális váladékok és nyál keveréke, amelyben a baktériumok elhelyezkednek.

Amennyiben szeretne még több érdekességet olvasni, kattintson weboldalunkra!

Ha fogai állapotával kapcsolatban lenne kérdése, keresse bátran a Divusdent csapatát!