Blog

Lézerterápia: korszerű, kíméletes, hatékony

Divusdent
2023.11.07 15:29
Lézerterápia: korszerű, kíméletes, hatékony

A lézer az egészségügy számos területén haladó terápiás eljárásnak számít, nem kivétel ez alól a fogászat sem. A lézerfény használata a fogászatban bár még fiatalnak számít, csupán 20-30 éves technológia, mégis nagyon kedvelt eljárás. A mai modern rendelők alap tartozéka, hiszen széles körű alkalmazási területein hathatós segítséget jelent.

A fogászati lézer hatékonyan használható például a foggyökér csúcson lévő gyulladás kezelésére is fejti ki Dr. Makai Áron a Fog- és Szájbetegségek Szakorvosa, Gyermek Fogszakorvos, Konzerváló fogászat és Protetika Szakorvosa. Ha a fogak gyökércsúcsán gennyzacskó, ciszta, granuloma alakul ki, a leggyakrabban azt a fogat kihúzzák, vagy leműtik, tehát gyökércsúcs amputációt hajtanak végre.


Azonban a DivusDent fogászatban elérhető a lézer kezelés. Ez egy olyan alternatív megoldás, amellyel könnyen megmenthető a fog szike, és fogó nélkül is.Tulajdonképpen egy száloptikával a lézert bevezetjük a fogba, és az sterilizálja, illetve regenerálja az ott lévő szöveteket. A fog belsejében erek, idegek vannak, és a kórokozók azon élősködve gázokat, gőzöket termelnek. Ha a beteg nem veszi
észre időben a gyulladást, akkor az nem csak a fogon belül lokalizálható, hanem a gyulladás a fog csúcsán lévő kis nyíláson keresztül a csont irányába is eljut. Évek alatt ez a gyulladás egy nagy üreget tud képezni, amiből ciszta lesz, vagy granuloma alakul ki. Ezzel a problémával érkezett hozzánk egy páciens, már nagyon feldagadt arccal. Hatalmas, cseresznyemag méretű gyulladás volt a jobb felső szemfogán. Miután elkészítettük a röntgen felvételt, nagyon rossz pozíciót mutatott, mert a gyulladás nemcsak a kettes fogán volt, hanem a mellette lévő szemfogán is, ami ráadásul egy pótlásnak a horgonyfoga volt. Ebben az esetben a lézerterápia egy műtétet, vagy egy radikális foghúzást küszöbölt ki. Mivel a szemfog sokkal hosszabb mint a kettes fog, ha ezt leműtöttük volna, szinte ketté kellett volna vágni a szemfogat, így a rajta lévő pótlás stabilitása károsul, előbb utóbb ki is mozdul. Ha elveszíti a beteg ezt a fogát, akkor ide implantátumot kellett volna tenni, aminek a csontosodása nagyon hosszú idő, és körülményesebb eljárás. Ehhez képest egy olyan alternatívát tudtunk biztosítani, ahol megmaradt az eredeti pótlása is, nem kellett hónapokon keresztül ideiglenes pótlással küszködni, és költségben is jóval kevesebb. Ehhez annyi kellett csak, hogy heti rendszerességgel el tudjon jönni a páciens a lézeres kezelésre. Havonta készítettünk röntgen felvételt, ami szépen mutatta, hogy a gyulladás hogyan kezdett összemenni. 

Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Az eljárás úgy néz ki, hogy hasonlóan a gyökérkezeléshez, megfúrjuk a koronát, a gyökércsatornát megmunkáljuk a gyökérkezelő műszerekkel, illetve egy száloptikát
vezetünk be a gyökércsatornák belsejébe, és folyamatosan ki-be mozgatva sterilizáljuk, fertőtlenítjük, regeneráljuk az ittlévő szöveteket. A lézeres kezelés emellett tökéletesen lezárja ezeket a csatornákat, így később sem alakul ki fertőzés. Még egy fontos hatása, hogy a gyökércsúcson túl hatva ott biostimulatív hatása révén a csontsejteket szaporodásra serkenti. Ezzel elérhető, mint ebben az esetben is, hogy egy esetlegesen már régebben elhalt fog körüli ciszta műtét nélkül meggyógyuljon. A páciensünk gyulladása eltűnt, szépen meggyógyult, és azóta is tünetmentes.